Радка Денемаркова

ISBN: ISBN 978-954-02-0349-2
Подвързия: мека
Размер: 13/20 см.
Страници: 344

5 лв.

Радка Денемаркова е една от най-изявените представителки на съвременната чешка литература – писателка, преводачка, литературна историчка, сценаристка. Три пъти е получавала най-голямата чешка литературна награда Magnesia Litera – за най-добър роман (2007), за най-добра документална книга (2009) и за най-добра преводна книга (2011). Многократно е номинирана и за редица други престижни чешки и международни отличия (Награда на името на Йозеф Шкворецки, Награда Чешка книга, полска литературна награда Angelus и др.).

Принос към историята на радостта (2014) обединява композиционните принципи на различни жанрове: детективски роман, есе, психологическа студия, гротеска. Книгата се отличава със своеобразна фабула, позволяваща да се коментират реални съвременни събития и истории.

Лайтмотив на романа е вечната и същевременно все по-силна обсесия на човека от телесността и тялото. И по-точно – целият спектър на мъжката обсебеност от тялото на жената: от нежния любовен копнеж през вечното мъжко надмощие до широко разпространеното във всички времена и епохи сексуално насилие на мъжа над жената. Към тази основна линия естествено се добавят и следващите: отношението насилник – жертва, и начина за наказание на сексуалното престъпление.

И в тази книга Радка Денемаркова остава вярна на писателския си стил – напрегнат и изчистен, богат на неочаквани сравнения и езикови обрати. Метафората за жената-птица пронизва текста на целия роман.