Меелис Фриедентал

ISBN: 978-954-02-0343-0
Подвързия: мека
Размер: 13x20 см.
Страници: 288

5 лв.

Меелис Фриедентал описва странстванията на студента Лаврентий, който пристига в Естония в края на XVІІ век заедно с папагала си Клодия. Обзет е от меланхолия, а когато състоянието му се влошава, не може да разграничава реалното от нереалното. Успява да събуди и подозрение в магьосничество и „зли очи“.

Лаврентий търси лек и се вслушва в съветите на свой професор и в лечебните теории на Бойл, но безуспешно. Отпаднал и с размътено съзнание, вижда момиче „с очи като злато, като тъмния мед, а дишането му – като жужене“. Тя се появява през нощите, носи му хляб, възвръща силите му, а по-късно Лаврентий забелязва странни събития около себе си. Не е сигурен дали могат да се обяснят по естествен или свръхестествен начин, тъй като конкуриращите се философски теории, които следва, позволяват и двете.

ХVІІ век е време, когато човекът упорито търси себе си и все по-сигурно се осланя на науката и наблюдението на природата вместо на стари предания. Медицината заявява присъствието си в живота като неизменна необходимост. Лаврентий е ярък пример за връзката на човека с реалността и с неясното отвъд битието. Авторът поставя въпроса: дали човекът от по-ново време наистина е открил себе си, или лутането продължава в дебрите на настояще, минало и бъдеще. Едновременно странно и завладяващо четиво за съвременниците ни.

На корицата : фрагмент от картина на Христо Кралев