Фери Лаиншчек

ISBN: ISBN 978-954-02-0352-2
Подвързия: мека
Размер: 13/20 см.
Страници: 234

5 лв.

През 1972 година противно на всички очаквания казармата в белградското предградие се превръща за наборника Марко Хриберник и гимназистката Лиляна в сцена за онзи вид дълбока любов, която ти се пада само веднъж в живота. Преплитането на човешките слабости и капризите на съдбата обаче се намесва грубо в историята на младата двойка, което оставя у Марко неизтриваемото усещане за недовършеност, което го съпътства чак докато двайсет години по-късно по време на десетдневната война между Югославската и словенската армия не попада на записа за смъртта на млад войник с необикновено познато име и фамилия...

Страх за пеперудите в бурята е роман, в който авторът, подобно на романите Ще отделя пяната от вълните и Муриша, се доближава убедително с езиковия си стил до духа на времето, което описва. И преди всичко във всяка от частите на трилогията той не разказва само история за опита в любовта, но и за човешката природа като цяло.

Фери Лаиншчек (1959) със сигурност е един от най-любимите съвременни словенски автори. Писател, поет, драматург, сценарист и автор на многобройни музикални текстове, той пише и за децата и юношите. Получава многобройни награди за творбите си, сред които двукратно наградата Кресник за романите Вместо кого цъфти розата (1991) и Муриша (2006), наградата на фонда Прешерен за романа Донесена от мъглата (1993). По негови произведения са заснети цели шест пълнометражни филма, сред които и Петльова закуска, най-гледаният словенски филм в независима Словения. Страх за пеперудите в бурята е последната –заключителна част от трилогията, включваща и романите Ще отделя пяната от вълните (2003) и Муриша.